Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Bugarski izvoz u Kinu milijardu evra godišnje #Neistina

“Mi danas u Kinu izvozimo robe u vrednosti od 20 miliona evra godišnje. To ne bi bio toliko tragičan podatak, da Bugarska, naš sused ne izvozi milijardu i to uglavnom istih proizvoda.”

(Tribina Vuka Jeremića, 13. 2. 2017. godine)

Na tribini održanoj 13. februara, predsednički kandidat Vuk Jeremić uporedio je izvoz robe Srbije i Bugarske u Kinu i naglasio da Bugarska ima čak 50 puta veći izvoz.

Prema podacima do kojih je došao Istinomer, ni izvoz Bugarske u Kinu, niti podatak o podudarnosti bugarskog i srpskog izvoza ne odgovara istini. U 2015. Srbija zbilja jeste u Kinu izvezla robu u vrednosti od 20,2 miliona, ali – dolara. Tokom 2016, taj izvoz se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, povećao na 25,3 miliona dolara. Međutim, mnogo se veća neslaganja otkrivaju kada se pogleda izvoz Bugarske u Kinu. Prema podacima Nacionalnog statističkog instituta Bugarske, izvoz Bugarske u najmnogoljudniju zemlju na svetu u 2015. godini bio je 581,3 miliona dolara, a u 2016. 457,9 miliona dolara. Dakle, ove brojke se nikako ne uklapaju u “izvoz od milijardu evra godišnje”.

Netačni su navodi i o proizvodima koje Bugarska, odnosno Srbija izvoze u Kinu. Prema podacima koje je Istinomer dobio od Eurostat-a, i u 2015. i u 2016. godini ubedljivo najznačajniji bugarski izvozni proizvod u Kinu bio je – bakar, i to bakarne katode, kao i ruda bakra i njen koncentrat. Tokom 2015, izvoz katoda i rude bakra iznosio je oko 410 miliona evra, dok je u periodu januar-novembar 2016. Bugarska u Kinu izvezla 280 miliona evra ovih proizvoda (Eurostat još uvek nema podatke za decembar 2016). Osim bakra u raznim oblicima, Bugarska je u 2016. izvezla i mašine za livenje (sedam miliona evra), integrisana elektronska kola (6,7 miliona evra), otpatke i ostatke od legure bakra i cinka (5,2 miliona), rude olova i koncentrate (4,3 miliona), električne varijabilne otpornike (3,1 milion), itd.

Sa druge strane, podaci srpskog Republičkog zavoda za statistiku govore sledeće: tokom 2016, najzastupljeniji proizvod u izvozu Srbije u Kinu bilo je drvo (prosto obrađeno i pragovi od drveta oko 7,5 miliona dolara, neobrađeno ili grubo obrađeno oko 3,7 miliona dolara), a potom slede pumpe za tečnosti (3,3 miliona), rotacione električne mašine (oko 2,8 miliona), obuća (oko 900 hiljada), proizvodi od gume (755 hiljada), cevi i creva od plastičnih masa (oko 700 hiljada dolara).

Dakle, uprkos tačnoj konstataciji Vuka Jeremića da je izvoz Bugarske u Kinu daleko veći od izvoza Srbije, zbog toga što se ne poklapaju ni zvanične brojke niti strukture izvoza Bugarske i Srbije u Kinu, ocenjujemo izjavu Vuka Jeremića kao “neistinitu”.