Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Saša Radulović

Bio je ministar privrede u Vladi Ivice Dačića, a na to mesto izabran je na predlog SNS-a i Aleksandra Vučića. Ostavku je podneo jer Vlada nije sprovodila ekonomske reforme za koje se zalagao. Odmah nakon toga osnovao pokret Dosta je bilo i postaje jedan od najvećih kritičara Aleksandra Vučića.

 

 

Rođen je 1966. godine u Bihaću.

Završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smer automatika i elektronika.

Otišao krajem 80-tih godina prošlog veka u inostranstvo.  Živeo i radio u Nemačkoj, Kanadi i SAD-u.

Od 1997. u preduzetničkim vodama kroz kompanije podržane  "Venture Capital" i "Private Equity" fondovima. U svojoj biografiji navodi da je pravio i vodio kompanije od "garaže" do više od 150 zaposlenih. U Kanadi i SAD-u bio izvršni direktor, član menadžment tima i borda direktora nekoliko kompanija. Bio aktivan učesnik "Silicon Valley Internet boom-a".

Vratio se 2005. godine u Srbiju. U šali kaže da se vratio, jer su "deca zaboravila da govore srpski".

Po povratku u zemlju Radulović je radio kao konsultant, ali je bio i stečajni upravnik u 14 preduzeća. Među njima su bili i: Kompanija "Braća Karić", "Vršačka pivara", "Delta Legal", "Lune Milovanović"...

Policija i Agencija za borbu protiv korupcije proveravala je 2011. da li je zloupotrebio svoj položaj.

Savetnik je Asocijacije za mala i srednja preduzeća za poreski sistem. Stručni saradnik Saveta Evrope, OEBS-a, Ambasade SAD, GIZ-a, NALED-a. Finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu. Zajedno sa timom eksperata drži treninge za tužioce, policijske inspektore za privredni kriminal, radne grupe i druge državne organe na temu privrednog kriminala i zloupotreba u stečaju, privatizaciji i na berzi.

Avgusta 2013. godine prihvatio je poziv potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da bude ministar privrede.

Do decembra  2013. godine bio je vlasnik firme „eMarket Capital“, a zbog preuzimanja funkcije ministra privrede u Vladi Ivice Dačića , vlasništvo i upravljanje nad tom firmom prebacuje na suprugu.

Januara 2014. godine izjavio je da će ukoliko ne prođu reformski Zakoni podneti ostavku, što je posle nekoliko dana i učinio.

Istog meseca (27. januara 2014.) osniva pokret "Dosta je bilo".

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine, kada je prvi put učestvovao, pokret "Dosta je bilo-restart" osvojio je 2,1 odsto glasova birača. Već na sledećim izborima, podrška im je porasla na 6,02 odsto, kada su i ušli u republički parlament sa 16 poslaničkih mesta.

Saša Radulović, predložen je od strane pokreta „Dosta je bilo“ za predsedničkog kandidata za izbore 2017. godine. Pokret „Dosta je bilo“ nije želeo da podrži nijednog opozicionog kandidata na predsedničkim izborima 2017. godine već su insistirali na dogovoru opozicije čiji bi rezultat bio jedan kandidat. Međutim, kako do dogovora nije došlo, pokret je 4. marta predložio svog kandidata. Iz „Dosta je bilo“ ranije su najvljivali da će, ukoliko se opozicija ipak dogovori oko jednog kandidata, njihov kandidat povući kandidaturu.

Radulović je aktivan na društvenim mrežama, naročito na tviteru.

Kandidat Saša Radulović nema poseban predsednički program, već se poziva na program od 20 tačaka njegovog Pokreta Dosta je bilo iz predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine. 

http://dostajebilo.rs/naslovna/izbori-2016-plan-u-20-tacaka/

 

Pitali smo kandidata Sašu Radulovića šta će biti njegovi glavni prioriteti, ukoliko postane predsednik zemlje:

Vrlo brzi parlamanetarni izbori.

Pobeda DJB na tim parlamentarnim izborima.

Uvođenje reda u Srbiji nakon parlamentarnih izbora i stvaranje zemlje u kojoj se lepo i rado živi.

Obećanja data u kampanji:

Napravićemo kampanju koja će nas dovesti do toga da ne bude njegove (Vučićeve) pobede u prvom krugu, da bude drugog kruga i da onda svi zajedno podržimo kandidata koji će ući u drugi krug. Mislimo da će to biti kandidat pokreta Dosta je bilo i da ću ući u drugi krug.

Ukoliko Vuk Jeremić ili Saša Janković budu vodili bolju kampanju i došli do drugog kruga, bez ikakve rezerve ćemo ih podržati i čak aktivno raditi na kampanji da se pobedi na izborima. Međutim, ako ja dođem do drugog kruga, očekujem isti takav pristup.

Deset dana pred održavanje izbora ćemo tražiti od svih kampanja da podrže kandidata koji ima najviše šansi i da se druga dva kandidata povuku. Naš kandidat će se povući ukoliko druga dva kandidata budu bolji. Što se nas tiče, dogovor može da se postigne i pre tih 10 dana pred izbore i mi smo spremni da se povučemo u svakom trenutku ukoliko se postigne dogovor.

Nikada neću sa jedne funkcije voditi kampanju za drugu funkciju.

U politiku nismo ušli da sedimo po strani, da zauzimamo sigurne pozicije. Ušli smo da pobedimo i na ovim izborima ćemo pobediti Aleksandra Vučića.

Razgovaraćemo sa drugim kandidatima, pokrenućemo i sve pravne lekove, koji su dostupni u ovom slučaju... Obratićemo se svim institucijama koje mogu da pomognu u ovom slučaju. Ovo je odluka (o pauzi u radu Skupštine) bez presedana.

Pripremamo ustavnu inicijativu i tražićemo da se Ustavni sud umeša i izjasni o tome (o nameri Vučića da sa premijerske fukcije vodi predsedničku kampanju).

(Vratiću Skupštni) sve zakone koji su protivni Ustavu i nisu u interesu građana Srbije.

Kao predsednik Srbije neću potpisati nijedan štetan zakon. Svaki ću vratiti skupštini sa detaljnim obrazloženjem štetnosti i protivustavnosti.

Kada pobedim na izborima za predsednika Srbije, podneću ostavku na mesto predsednika DJB.

Nijedan spot nećemo imati na nacionalnim televizijama. Nijedan bilbord. Nijedan plakat. Samo društvene mreže, flajeri, bus i rad na terenu.

Smatramo da je suštinsko rešenje za Srbiju uvođenje reda, ukidanje partokratije, a to se radi tako što se sklanjaju partijski kadrovi iz javnog sektora.

Za svaku pljačkašku privatizaciju, a nema ih 24 nego 1024, objavićemo sve što se desilo. Država ima sve podatke o tome. Sve istrage su urađene, ja to znam jer sam radio na njima.

Uradićemo sve ono što piše u našem planu od 20 tačaka. Da, ja ću vratiti penzionerima optete penzije; da, ja ću vratiti otete plate; da, mi ćemo uvesti potpunu transparentnost, svaki ugovor će biti objavljen i za svaki dinar će se znati kako je potrošen, i da, mi ćemo doneti Zakon o poreklu imovine jer bez toga ne možete da iskorenite korupciju.

Treba ukinuti subvencije stranim investitorima, to je jedna potpuna besmislica gde praktično neko dobija 10.000 evra po radnom mestu za koje plaća naše ljude 200 evra mesečno. Pretvaramo se u zemlju jeftine radne snage iz koje nam deca beže.

Nama treba sistem univerzalne socijalne zaštite, zdravstvena zaštita za sve, kultura koje se finansira iz budžeta, smanjenje poreza i doprinosa za trećinu jer oni su izvor sive ekonomije. Naša ekonomska politika mora da se okrene prema domaćim malim i srednjim preduzećima, porodičnim firmama.

Svaki zločin je zločin, i svi zločinci moraju da budu kažnjeni na kojoj god strani da se nalaze žrtve.

Ukinućemo sve tajne ugovore i uvesti potpunu transparentnost. Privatnost građanima, javnost državi.

Napravićemo sistem u kojem će najbolji među nama na konkursima zauzimati mesta u javnom sektoru. Da bude važno šta znaš, a ne koga znaš.

Ukinuću overu zdravstvenih knjižica.

Formiraćemo zadruge u svakoj ruralnoj opštini u Srbiji.

Uvešćemo kredite za studiranje. Svi koji žele da studiraju će moći da studiraju.

"Vučić ne bi mogao da podnese da mu sve što znam kažem u lice. Uhvatio sam da krade u Vladi i zato ne sme da me pogleda u oči", kaže u razgovoru za Istinomer predsednički kandidat pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović. "Podrška Vučiću je pala i od aprila prošle godine je izgubio preko pola miliona glasova. Moj zadatak je da animiram to biračko telo i da ih ubedim da nisu svi isti i da se promene događaju na izborima."