Foto: Istinomer

Luka Maksimović

 

Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli, lider je pokreta “Sarmu probo nisi”. Lista "Beli - Samo jako" nastala je pred prošlogodišnje lokalne izbore u Mladenovcu kao parodija političkog sistema Srbije.

 

 

Rođen 1991. u Velikoj Ivanči. Studirao je komunikologiju. 

Bavi se muzikom, trenira rvanje već pet godina, a američki fudbal šest godina. 

Luka Maksimović alijas Ljubiša Preletačević Beli lider je pokreta “Sarmu probo nisi”.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Mladenovcu sa listom "Beli - Samo jako - Luka Maksimović"  osvojio je drugo mesto i dobio 12 mandata u skupštini opštine. 

U medijima se navodi da je lista "Beli – Samo jako" počela kao parodija političkog sistema, a onda su počeli da sakupljaju potpise za kandidaturu na izborima, sakupili dvostruko više nego što je bilo potrebno i predali listu.

Kako navode, grupa građana "Beli - Samo Jako" nastala je iz potrebe sprovođenja konačne i potpune banalizacije javnog života i političkog sistema u Mladenovcu.


"Predstavnici smo generacije rođene u vreme uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji, savremenici hronologije političkog besmisla ceo svoj život", navode u ovoj grupi građana.

Zbog tehničkih manjakavosti u dokumentaciji, u Republičkoj izbornoj komisiji vodila se burna rasprava o prihvatanju predsedničke kandidature Ljubiše Preletačevića Belog. Jedna od glavnih zamerki odnosila se na to što ispred imena liste nije stajala odrednica “grupa građana” što je obaveza prema uputstvu RIK-a. 

Nakon što je RIK, uprkos svim problemima, usvojila kandidaturu nekadašnji član Treće Srbije, advokat Miroje Jovanović iz Novog Sada, podneo je prigovor koji je odbijen kao neosnovan. 

Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli,  nije objavio svoj zvanični program za predsedničke izbore 2017. godine.

Ako postanem predsednik, neću se useliti u vilu na Dedinju, nego ću to dati studentima najboljim u državi, a ja ću sa prvom damom u neki stančić. Tu će da nas čuvaju kobre i biće svima lepo.

Ja ću krasti, ali ću vam i dati, eto, to je moje iskreno obećanje.

Ordenje bih dao prosjacima, koji su 10-15 godina na ulicama, da ih nagradim što su preživeli, što im država nije našla sklonište i oni su za mene junaci.

Planirao sam da odem u zatvor i da pomilujem sve zatvorenike, da ih pomilujem ovako (rukom).

Nekome ću sigurno pričati nad glavom - povećaj penzije, povećaj plate, ispoštuj ljude, a ovamo na drugu stranu...


Napomena: Obećanja koja daje predsednički kandidat Luka Maksimović  zapravo su obećanja fiktivnog lika Ljubiše Preletačevića Belog.

"Zabrinutom građaninu sigurno nije bilo dosadno, pa mu palo na pamet da ulaže prigovore na moju kandidaturu. Sve je to verovatno igra koju namešta SNS", kaže u razgovoru za Istinomer Luka Maksimović alijas Ljubiša Preletačević Beli. "Prošle godine smo napravili neverovatnu priču na lokalnim izborima sa samo 300 evra, sada nam za kampanju možda treba milion dinara", zaključuje Beli.

Novinarka: Vesna Radojević