Foto: FoNet, Dragan Antonić

Aleksandar Popović

Aleksandar Popović bio je ministar u obe Koštuničine Vlade. Od 2004. do 2007. godine bio je ministar nauke i zaštite životne sredine, a od 2007. do 2008. ministar energetike.

 

 

Rođen je 1971. u Beogradu, gde je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Moskvi, a studije hemije u Beogradu. Magistrirao iz oblasti hemije proteina 1996. godine na Državnom Univerzitetu u Floridi u SAD, a iste godine vratio se u Srbiju. Doktorirao je 2002. godine u Beogradu.

Od feburara 2009. godine je potpredsednik kompanije "Hemofarm" zadužen za marketing. Bio je portparol DSS-a, predsednik Saveta DSS, a u januaru 2003. bio je izabran za zamenika predsednika Izvršnog odbora DSS. Od 2003. godine je i potpredsednik stranke. U prvoj Vladi Vojislava Koštunice, od 2004-2007. bio je ministar nauke i zaštite životne sredine, a u drugoj, od 2007. do 2008. godine, bio je ministar za energetiku. Bio je kandidat za gradonačelnika Beograda na izborima 2008. 2012. i 2014. godine. Višestruki je jugoslovenski atletski reprezentativac, šampion i rekorder, učesnik velikih takmičenja.

Zaposlen je kao redovni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Govori engleski i ruski jezik.

Aleksandar Popović nema objavljen zvanični program za predsedničke izbore 2017. godine.

Pitali smo kandidata Aleksandra Popovića šta će biti njegovi glavni prioriteti, ukoliko postane predsednik zemlje:

Očuvanje državnog suvereniteta i integriteta
Ekonomski razvoj
Uspostavljanje demokratije i pravne države

Obećanja data u kampanji:

Učinio bih sve da suspendujem briselske sporazume, prekinuo sa politikom evrocentrizma, uvodio u našu političku stvarnost Rusiju, Kinu, Brazil, Indiju zarad dostizanja političke neutralnosti i obezbeđivanja vojne.

Ne bih potpisivao neustavna i nezakonito donesena akta ili iskazivao unutrašnje političke simpatije. Štitio, bez partijašenja, tamo gde je ugrožen, javni i interes građana, pokretao inicijative koje bi, na primer, zaštitile potrošače, ćirilično pismo...

Dok je Demokratske stranke Srbije, u opoziciji, na vlasti, bilo kako, mi ćemo protiv toga (GMO hrane) dizati svoj glas.