Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Skupština nikada ne zaseda u vreme izbora #Neistina

“Što se tiče Skupštine, to je već, otprilike, za humoristički program. Oni koji su prekidali Narodnu skupštinu za po dva, tri, četiri meseca… Nikada nismo imali u toku izbora sednice Narodne skupštine, ali nikada, a imali smo kampanje po dva i tri meseca. Sad pričaju o nekakvim blokadama, o ne znam čemu sve.”

(Pink 3, 2. 3. 2017. godine)

Nakon što je prvo predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila da parlament nikada nije radio tokom predsedničke kampanje, sličnu tvrdnju je ponovio i premijer i kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić. Naglasio je da baš nikada nije bilo sednica u vreme predizborne trke tokom 12 godina demokratske vlasti.

Istinomer je predsednici Skupštine već dao ocenu “neistina”, a ista ta detaljno razrađena argumentacija može se primeniti i na ovaj slučaj. Ali to nije sve. Iako Vučić tvrdi da Skupština nije radila, taj isti Vučić je, kao poslanik radikala, govorio u Skupštini u vreme predsedničke kampanje 2004. i 2007. godine (pred izbore održane 2008), o čemu svedoče beleške na sajtu Otvorenog parlamenta.

“Dame i gospodo, narodni poslanici, predstavnici izvršne vlasti, moram da kažem da sam iskreno razočaran, a pretpostavljam i dobar deo građana Srbije, gotovo očajan, zbog diskusije koju smo danas čuli i celokupnog ponašanja narodnih predstavnika u Narodnoj skupštini RS”, govorio je Vučić u parlamentu 26. decembra 2007, dok su predsednički izbori raspisani dve nedelje ranije.

Prvi i drugi krug predsedničkih izbora održani su zatim u januaru i februaru 2008. – kada parlament zbog redovne pauze inače ne radi. Ipak, kampanja je počela odmah po raspisivanju izbora u decembru, u vreme rednovnog zasedanja parlamenta.

Vučić je očigledno zaboravio i da je 2004. godine parlament radio bez prekida tokom čitave predsedničke kampanje, kada je kao poslanik radikala, takođe, vrlo aktivno učestvovao u radu najvišeg zakonodvanog tela.

Budući da smo na više primera dokazali da je sednica skupštine bilo u vreme predsedničkih izbora, premijer Vučić dobija ocenu “neistina”.

Inače, horu koji ponavlja mantru da je parlament uvek na pauzi u vreme izbora priključio se i šef naprednjaka u Skupštini Aleksandar Martinović.

(Sajt Skupštine Srbije, 2. 3. 2017)
“Kako 2004, 2007. i 2008. je bilo sve demokratski, sve je bilo super, kada su bili predsednički izbori, a skupština nije radila, a sada odjedanput to predstavlja kršenje Ustava i predstavlja državni udar.“

I Martinović je, kao i Vučić, te 2007. sedeo u poslaničkim klupama i govorio pred skupštinskom govornicom, pošto su raspisani predsednički izbori, a pre nego što je parlament otišao na redovnu pauzu.

Sama predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da parlament ide na pauzu, radi očuvanja stabilnosti, kako bi sprečila “revije“ konferencija za novinare poslanika i šefova poslaničkih grupa, prvenstveno misleći na opoziciju. Dakle, više se ni ne krije želja da se ovom antidemokratskom odlukom o suspenziji parlamenta ograniči medijski prostor za opoziciju, dok Vučić kampanju vodi sa premijerske pozicije, bez pauze.

Uporno insistiranje na tome da su ovakve pauze u vreme predsedničke kampanje maltene pitanje tradicije, a ne pitanje vladavine prava, podele vlasti i demokratije, dovodi do situacije u kojoj naprednjački prvaci, nasuprot realnosti i tvrdoglavim činjenicama, hoće da iskrive političku zbilju, tako da odgovara njihovim promotivnim ciljevima.

Tako da jedino u čemu je premijer Vučić možda u pravu jeste da je Skupština za vreme njegovog mandata svedena na humoristički program. Umesto da, što im je dužnost, kontrolišu vladu, bez obzira na kampanju ili možda još više zbog kampanje koju Vučić vodi sa mesta premijera, poslanici se pozivaju na posebnu svečanu sednicu da čuju šta visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ima da im poruči, radikali protestuju, a Vučiću se dugo, dugo aplaudira.

Naslovna fotografija: Fonet/Nenad Đorđević