Foto: FoNet, Nenad Đorđević

Da li Vučić i ministri mogu na Kosovo bez dozvole Prištine?

Mogu, ali kroz šumu, na nekom od alternativnih puteva. Tako bi najkraće glasio odgovor na pitanje iz naslova koje se logično postavlja povodom otkazane posete Vučića Leposaviću. Naime, premijer i i predsednički kandidat Aleksandar Vučić odustao je od prisustvovanja na današnjem predizbornom skupu u Leposaviću jer, kako je rekao, ne želi da pristane na ucene Prištine.

Dva dana ranije su prištinski mediji javili da je kosovska vlada odlučila da „uslovi“ Vučićevu posetu time da u delegaciji ne budu ministri unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i odbrane Zoran Đorđević, kojima je kosovska vlada prethodno zabranila ulazak. Sa druge strane, premijeru Vučiću je dozvoljen boravak u trajanju od tri sata.

Da li prištinske vlasti mogu da zabrane ulazak srpskim ministrima? Očito mogu, hteo to ili ne da prizna srpski premijer uoči održavanja izbora za predsednika Srbije. Da podsetimo, 19. marta tokom posete Novom Pazaru, premijer i kandidat za predsednika Srbije izrazio je želju da u kampanji za predsedničke izbore poseti i Kosovo i Metohiju.

„Mogu da idem na Kosovo i bez dozvole, al’ neću da pravim probleme Srbima“, kazao je on tom prilikom. (RTS, 19. 3. 2017. godine)

Sedam dana kasnije, u intervjuu na TV Pink, premijer najpre priznaje da Priština može da mu zabrani ulazak, da bi u sledećoj rečenici to negirao.

„Ne znam čime bi me neko uslovio, a da li će da zabrane ili ne to je njihova stvar. Ako oni misle da imaju pravo da me uslovljavaju bilo čime to je smešno. Oni meni ne mogu da zabrane da uđem na Kosovo“, rekao je Vučić. (TV Pink, 27. 3. 2017. godine)

Procedura za ulazak na Kosovo je takva da srpski zvaničnici moraju da „obaveste“ prištinske vlasti o svojoj poseti najmanje 72 časa ranije i to preko prištinskog oficira za vezu u Beogadu Valjdeta Sadikua, a kopija informacija ide i oficiru Beograda u Prištini Dejanu Pavićeviću.

Svi eventualni prigovori na dolazak srpskog zvaničnika moraju se uputiti najmanje 48 sati unapred, navodi se u sporazumu o posetama koji se nalazi na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ako u tom roku nema odgovora, smatra se da je poseta odobrena, stoji doslovce u sporazumu. Kad je poseta odobrena, premijer može zvanično na nekom od administrativnih prelaza da uđe na teritoriju Kosova.

U sporazumu ne stoji eksplicitno da Priština može da odbije posetu, ali su to prištinske vlasti više puta učinile u slučaju nekoliko srpskih predstavnika vlasti. Na primer, početkom godine kosovske vlasti nisu dozvolile ulazak na Kosovo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji je za pravoslavni Božić planirao posetu opštini Štrpce, kao ni ministru rada Aleksandru Vulinu. Crveno svetlo je više puta dobio i šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

U kancelariji ne negiraju da se to Đuriću desilo, ali podvlače da je bez obzira na odluku Prištine ušao na Kosovo na nekom od alternativnih prelaza. Insistiraju i da je reč o najavi posete prištinskim vlastima, a ne traženju dozvole, kao i da aktuelnim zabranama Priština dovodi u pitanje normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije i bivši šef državnog tima Srbije za dijalog sa Prištinom podseća da se do 2012. na Kosovo moglo ići u privatnom kapacitetu, uz prijavu posete EULEX-u. Onda su, prema njegovim rečima, prištinske vlasti shvatile da ovdašnji političari nikad ne idu u privatnom kapacitetu jer se ide na sastanke i daju izjave medijima.

„Čim vi njima sada morate da javljate kad dolazite, to nije prosto registrovanje. Jer kad im kažete “dolazim tad i tad” oni mogu da kažu “e ne može”, kao što su i rekli“, kaže Stefanović. On objašnjava da, iako formalno ne piše da kosovske vlasti mogu da ne dozvole posetu, ta „praznina“ u dokumentu omogućava Prištini da vežba suverenitet na teritoriji Kosova i Metohije.