Foto: FoNet, Nenad Đorđević

Nenad Čanak

Predsednik je Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Nakon demokratskih promena 2000. godine, Čanak je izabran za predsednika Skupštine Vojvodine.

 

 

Rođen je 1959. godine u Pančevu.

Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" i srednju muzičku školu (odsek flauta) završio je u Novom Sadu, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Specijalizirao je mikroračunarske mreže i globalni marketing. Nakon kratke karijere profesionalnog muzičara 1986. godine zaposlio se u Naftagas prometu. Odatle 1990. prelazi u Yutel, gde je bio direktor marketinga. Posle samo osam meseci daje otkaz i odlazi u privatni biznis. Ligu socijaldemokrata Vojvodine osnovao je jula 1990. godine. Na čelu Lige socijaldemokrata Vojvodine Čanak je od osnivanja i biran je za predsednika stranke na svim izbornim kongresima.

Na izborima 1997. godine bio je izabran za poslanika sa liste Koalicije Vojvodina. Izbori 2000. godine mu donose poslanički mandat (koalicija DOS) u Skupštini Vojvodine gde biva imenovan za njenog predsednika. Nakon izbora 2007. ulazi u republičku Skupštinu kao poslanik koalicije LDP-GSS-LSV-SDU. U septembru 2012. podneo je ostavku na mesto narodnog poslanika, nakon tuče u Novom Sadu u kojoj je učestvovao.

Nakon izbora 2014. ponovo je izabran za narodnog poslanika. Na poslednjim vanrednim parlamentarnim izborima učestvovao je u koaliciji sa Borisom Tadićem i Čedom Jovanovićem.

Pred izbore u aprilu 2016. izjavio je da je “verovatnoća da će posle izbora ući u koaliciju sa SNS u Vojvodini ista kao mogućnost da meteor udari u Zemlju, odnosno jedan prema 24 milijarde”. Nakon aprilskih izbora Čanak ponovo ulazi u parlament, a u junu LSV ulazi u koaliciju sa SNS i SPS na lokalnom nivou u Novom Sadu.

Uprkos sopstvenom priznanju iz septembra 2012, kada je priznao da je tukao Pavla Lešanovića ispred kafane “Tako je suđeno”, u oktobru 2016. Čanak je oslobođen optužnice, pošto je novosadski Osnovni sud ustanovio da lider LSV nije naneo lake telesne povrede Lešanoviću, dok je optužnica za ugrožavanje bezbednosti zastarela.

Autor je pet knjiga. Otac i majka bili su mu profesori na Univerzitetu u Novom Sadu. Otac je bio i akademik, gradonačelnik Novog Sada, a od 1974. godine do smrti obavljao je funkciju člana Predsedništva SAP Vojvodine.

Nenad Čanak nema objavljen zvanični program za predsedničke izbore 2017. godine.

Podržaću u drugom krugu svakog kandidata opozicije sa kojim delim elementarni vrednosni sistem.

Priznao bih nezavisnost Kosova.

Energetski sporazum sa Rusijom treba raskinuti, a dok se to ne desi, povećati iznos rudne rente, a ne da bude najniža u Evropi. Vratite nam NIS, idite kući!

Uvek bi se radije orijentisao na saradnju sa NATO jer ima niz svojih prednosti, nego okretanje bilo kom drugom vojnom bloku.

Ako želimo da zemlja ostane u vlasništvu građana Srbije i Vojvodine, moramo voditi računa da se strancima oteža kupovina zemlje dok ne dođemo u poziciju ravnopravnih mogućnosti i ravnopravnih uslova kupovine zemlje.

Zalažem se za novi zakon o lustraciji.

Podržaću ideje antifašizma, nacionalne i verske tolerancije i ubrzanja evropskog puta Srbije.