Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Boško Obradović

Na čelu Srpskog pokreta Dveri nalazi se od juna 2015. godine. Boško Obradović je 1999. godine sa još dvoje studenata pokrenuo glasilo Dveri srpske, iz kojeg je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpsku književnost.

 

 

Rođen je 1976. godine u selu Vranići kod Čačka.

Završio je čačansku gimnaziju, a potom diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpsku književnost 2002. godine.

Šest godina radio je kao bibliotekar za kulturno-prosvetnu delatnost i odnose sa javnošću Gradske biblioteke u Čačku, a posle toga prelazi na mesto menadžera Srpskog sabora Dveri. Stalno je zaposlen i radi u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu urednika izdanja.

Sa još dvoje studenata pokrenuo je 1999. godine glasilo Dveri srpske, iz kojeg je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri. Bio je jedan od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije Dveri srpske, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri - za život Srbije, na čijoj listi je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačana, kao najveće opozicione odborničke grupe u Skupštini Grada Čačka.

Za predsednika Srpskog pokreta Dveri izabran je na Osnivačkom saboru u junu 2015. godine.

Na vanrednim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Lista je ostala ispod cenzusa sa osvojenih 128 hiljada glasova ili 3,58 odsto.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. Obradović postaje narodni poslanik. Lista Dveri – Demokratska stranka Srbije osvojila je 4,99% odsto glasova ili jedan glas ispod cenzusa. Nakon što su predstavnici Republičke izborne komisije (RIK) saopštili da je lista Dveri-DSS ispod cenzusa, Obradović je verbalno napao tadašnjeg predsednika RIK Dejana Đurđevića i ostale članove RIK rečima "kako vas nije sramota" i "da li smete pred narod". Posle sednice došlo je i do guranja između članova RIK-a i Dveri, a Obradović je optužio vladajuću SNS da je odgovorna za izbornu krađu.

Na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta održanim 4. maja 2016. godine, lista je "preskočila" cenzus i ulazi u parlament sa 13 poslanika. Dveri po prvi put postaju parlamentarna stranka i formiraju poslaničku grupu od sedam poslanika.

Zvaničan program predsedničkog kandidata Boška Obradovića možete pogledati na sledećem linku. 

https://dveri.rs/clanci/bosko-obradovic-da-zivimo-kao-ljudi

Pitali smo kandidata Boška Obradovića šta će biti njegovi glavni prioriteti, ukoliko postane predsednik zemlje:

Pokretanje inicijative za donošenje Zakona o poreklu imovine i poverenja građana u institucije države.

Pokretanje domaće privrede i poljoprivrede, domaćeg bankarstva uz jačanje 4 stuba države: vojske,policije, prosvete i zdravstva.

Prekid briselskih sporazuma i vraćanje pregovora o KiM u UN i prekid daljih evrointegracija po dikatatu iz Brisela.

Obećanja data u kampanji:

Očekujem da ću biti taj koji će u drugom krugu dobiti podršku ostalih kandidata. U suprotnom, podržaćemo samo onoga ko se javno obaveže i potpiše deset tačaka programa Dveri. Nećemo imati ni jedan razlog da biramo između dva zla, dva lica stare korumpirane politike, i bojkotovaćemo glasanje kao i 2012. godine.

Biću predsednik svih građana Srbije bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost ali i svih Srba u okruženju i rasejanju.

Kao budući predsednik Srbije, obavezujem se da ćemo raditi sve na donošenju novog zakona o ratnim vojnim veteranima, koji će zbrinuti sve ratne vojne invalide u Srbiji i sve porodice poginulih. Ako ne možemo u ovom trenutku da nadoknadimo sve dnevnice ratnih vojnih veterana, a i to treba učiniti, ono što sigurno možemo, jeste, da svakome dodelimo spomenicu otadžbinskog rata i da onaj ko je učestvovao u ratovima ima privilegije u našem društvu.

Donećemo Zakon o poreklu imovine svih političara i tajkuna. Kazne za zloupotrebu državnog položaja biće rigorozne.

Smanjićemo poreze i doprinose na zarade zaposlenih, a novootvorene firme biće oslobođene plaćanja poreza u prvim godinama rada.

Domaći privrednik će doći u prvi plan. I nikada više nećemo pare iz našega budžeta bacati na strane investitore koji dolaze u Srbiju, da bi svoj profit izneli u inostranstvo i da ne bi plaćali porez na ostvarenu dobit u Srbiji.

Cilj treba da bude ujedinjenje Srbije i Republike Srpske u jednu državu. Insistiraću na povratku Ministarstva za Srbe u okruženju i rasejanju i pozvati mnogobrojne Srbe sveta da se vrate u otadžbinske zemlje na Balkanu, pre svega Srbiju i Republiku Srpsku. Građanima Crne Gore na nekom novom referendumu treba ponuditi da i Crna Gora postane deo državne zajednice sa Srbijom i Republikom Srpskom.

Država Srbija je dužna da olakša proces dobijanja državljanstva za sve naše sunarodnike van granica Srbije koji žele da postanu srpski državljani.

Srbija je dužna da omogući biračko pravo i olakša proces glasanja za sve svoje državljane koji žive i rade van Srbije.

Država Srbija treba da pozove Srbije u dijaspori da se vrate i da im omogući posebne uslove za investiranje stečenog kapitala i povratak njihovih porodica.

Umesto stranih investitora koji su favorizovani od strane aktuelne vlasti u Srbiji treba podržati sve one uspešne srpske preduzetnike iz inostranstva koji žele da svoj biznis pokrenu u Srbiji.

Moja glavna obaveza kao budućeg predsednika Srbije je zaustavljanje velike pljačke naroda. Svi odgovorni moraju biti krivično gonjeni i završiti na višegodišnjoj robiji. Predložiću izmenu Krivičnog zakonika i tražiti oštriju kaznenu politiku posebno za krivična dela učinjena na državnoj funkciji. Državni funkcioneri moraju odgovarati svojom imovinom za javna preduzeća i ustanove koje vode.

Prekinuti sve pregovore i antiustavne sporazume u Briselu, jer EU jednostavno nije na našoj strani, već na strani separatizma. Vratiti pitanje KiM u Savet bezbednoisti UN, gde imamo saveznike u Rusiji i Kini.

Zalažem se za uspostavljanje sistema socijalne zaštite koji neće dozvoliti da bilo ko u našoj zemlji umre od gladi i zime, bez struje, vode i hrane. Kada se ja budem pitao i odlučivao svaki građanin će moći da ostvari pravo na kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Zdravstvena zaštita će biti dostupna i besplatna za sve građane, a sistem zdravstvene zaštite mora da pokriva čitavu teritoriju Srbije bez izuzetka.

Moj cilj je da se u Srbiji obezbedi potpuno besplatno školovanje za svu našu decu.

Obezbediću siguran i stabilan penzioni sistem. Svaki građanin će imati mogućnost da zaradi i da obezbedi pristojan život za sebe, svoju porodicu i svoju starost. Penzionerima će biti vraćeno sve što je im je ova vlast opljačkala u prethodne tri godine.

Ja ću biti predsednički kandidat srpskog sela i srpske poljoprivrede. Vreme je da smenimo one koji su upropastili naše selo i našu poljoprivredu i vreme je da dođe nova poljoprivredna politika, koja će u prvi plan staviti srpskog seljaka i selo. Da vratimo carine na uvoz strane robe. Da raznim vancarinskim merama zaštite, zaštitimo domaćeg proizvođača. Da mu obezbedimo siguran otkup poljoprivrednih proizvoda. Da mu obezbedimo dugoročne kreditne linije koje će ga podržati. Da obnovimo industriju poljoprivredne mehanizacije.

Kao budući predsednik Srbije, obavezujem se da ću uticati da vrhunski sportisti budu pod zaštitom države i da se novac klubovima raspoređuje, ne po stranačkoj pripadnosti već po medaljama i rezultatima koje osvajaju na takmičenjima.

Po prvi put neko je spreman da kaže šta će uraditi u prvih šest meseci, deset tačaka, ako jedna od tih deset tačaka ne bude ispunjena za šest meseci, vi imate moju ostavku, overenu kod javnog beležnika u Beogradu.

Formiraću antikorupcijski tim pri Nacionalnom savetu za bezbednost, koji će izneti sve državne tajne iz fioka i krivično goniti one koji su nas opljačkali u prethodnih 27 godina.

Izmenićemo krivični zakonik i povećati kazne za sve one koji učine krivično delo na visokim državnim i javnim funkcijama.

Formiraću predsednički, savetnički tim u koji će ući prva imena srpske intelektualne elite.

 

“Sve što mi objavljujemo u Dveriliksu, Aleksandar Vučić je na svom stolu imao pre pet godina. Međutim, za pet godina vlasti Srpske napredne stranke, nijedan sudski postupak nije završen, nema nijedne sudske presude”, kaže u razgovoru za Istinomer predsednički kandidat pokreta Dveri Boško Obradović.

Tvrdi i da je Aleksandar Vučić prihvatio metodologiju političke mafije, a dokazima kojima raspolaže reketira sve koji se na tajnim snimcima nalaze.