Foto: FoNet, Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Otvorio sam 55 fabrika #Neistina

“Otvorio sam 55 fabrika, nijednu nisam zatvorio.”
RTV Pink, 6. 3. 2017. godine

Iako je pre dolaska na vlast nekoliko puta obećavao da Srbija više neće subvencionisati strane investitore, Aleksandru Vučiću osladilo se da svako malo (a naročito u izbornoj kampanji) otvara nove fabrike i pogone. Ovo su naravno pratili i državni podsticaji zbog čega se još uvek aktuelni premijer i hvali da je upravo on otvorio 55 fabrika.

Međutim, premijerski mandat Aleksandra Vučića nije bio toliko uspešan kada je reč o otvaranju novih fabrika. Prema podacima Ministarstva privrede za tri godine, od 1. januara 2014. do kraja 2016. potpisan je 41 ugovor sa stranim investitorima koje smo subvencionisali u iznosu nešto manjem od 200 miliona evra.

Prema podacima Agencije za privredne registre, od tog broja u ovom trogodišnjem periodu registrovano je 20 novih fabrika što znači da su preostale subvencije dodeljene ranije otvorenim fabrikama.

Novoregistrovane fabrike u protekle tri godine država se obavezala da podstiče sa 96 i po miliona evra novca građana Srbije.


Zbog preuveličanog broja novih fabrika koje su subvencionisane i otvorene u trogodišnjem periodu, izjavu aktuelnog predsednika Vlade ocenjujemo kao neistinu.

Subvencije kao metod privlačenja stranih investitora radi otvaranja novih radnih mesta uveo je Mlađan Dinkić obećavajući smanjenje stope nezaposlenosti ispod 12 odsto. Dok premijer Vučić govori da će i dalje davati svakom stranom investitoru koji reši da u Srbiji otvori svoje pogone, mediji objavljuju da te kompanije nakon isteka investicionih ciklusa otpuštaju radnike za koje Vlada više ne plaća podsticaje.