Foto: MC Beograd

Državni organi u službi Aleksandra Vučića

Zloupotreba državnih organa od strane Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, kao i nepravilnosti u radu RIK-a, mogu da ugroze regularnost čitavog izbronog procesa,poručili su danas, na odvojenim konferencijama za noviinare, izborni timovi Vuka Jeremića i Saše Jankovića.

Aleksandar Vučić zloupotrebljava držvne organe za progon političkih neistomišljenika, smatraju u izbornom štabu predsedničkog kandidata Vuka Jeremića. Kao dokaz navode to što je Poreska policija tokom cele prošle godine u više navrata proveravala finansiranje nevladine organizacije CIRSD, čiji je Vuk Jeremić osnivač i direktor.

Šef izbornog tima Vuka Jeremića Nikola Jovanović kaže da Prvo osnovno tužilaštvo, nakon svih kontrola, nije pronašlo osnove za pokretanje bilo kakvog postupka protiv CIRSD-a i Vuka Jeremića. Međutim, ono što brine jeste curenje informacija iz Poreske policije.

„Narodni poslanik Marjan Ristićević je na svom Tviter nalogu objavljivao informacije o finansiranju CIRSD-a“, tvrdi Jovanović i dodaje da su svi ti podaci službena tajna, te da ih je Rističević jedino mogao dobiti od zaposlenih u Poreskoj upravi.

Pravni tim CIRSD-a je upravo zbog odavanja službene tajne 6. marta ove godine podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv NN lica iz Poreske uprave.

„Ovo je vid privatizovanja državnih organa. Poreska uprava je pod kontrolom Aleksandra Vučića i tajne podatke prosleđuje Srspkoj naprendoj stranci“, upozorava advokat Vladimir Gajić.

Jeremićev pravni tm je pre podnošenja krivične prijave razgovarao i sa glavnom inspektorkom Poreske policije Nadom Novosel, kojoj su izneli sumnje u vezi sa curenjem infomacija iz tog organa. Međutim, Novosel je odbacila takvu mogućnost i poručila da nema nameru da pokreće postupak unutrašnje kontrole.

Nezakonit sastav RIK-a

Na nejednak tretman vlasti i opozicije, ali i neregularnosti izbornog procesa, ukazuje i pravni tim predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić, koja je članica proširenog sastava RIK-a, upozorava na nepravilnosti u stalnom sastavu tog organa.

„U ovom trenutku je 12 od 17 članova stalnog sastava RIK-a iz vladajuće koalicije i podržava kandidaturu Aleksandra Vučića“, kaže Rakić Vodinelić.

Time se direktno krši Zakon o izboru narodnih poslanika, jer član 29. tog zakona kaže da „nijedna politička stranka, stranačka koalicija ili druga politička organizacija ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu svih organa za sprovođenje izbora”.

Iz pravnog tima Saše Jankovića poručuju da će se zbog ovih nepravilnosti obratiti Narodnoj skupštini, koja bi trebalo da izabere nove članove stalnog sastava RIK-a.

„Ako taj zahtev ne bude uvažen, obratićemo se i Ustavnom sudu“, tvrdi Rakić Vodinelić.